Нови Београд, Гоце Делчева 44 063 1311 829 office@carolijavrtic.rs

Адаптација детета на вртић VI део – Шта је важно да запамтите

od strane | 10. 07. 17.

  • Нека Ваш приступ поласку детета у вртић буде оптимистичан и позитиван, представите полазак у вртић као својеврсно достигнуће Вашег детета и могућност за читав нови свет забаве и учења..
  • Очекујте да ће Ваше дете протестовати везано за полазак у вртић. Нека Вас то не брине, јер је таква реакција развојно условљена.
  • Прихватите да је Ваше дете личност за себе те да му је потребно ни мање ни више него баш толико времена колико ће трајати адаптација да би прихватило промене. Немојте га упоређивати са собом у том узрасту нити са другом децом.
  • Пронађите одговарајући приступ када је у питању иницијални јутарњи растанак; неопходно је да се кратко опростите од детета али свако дуже мажење води ка узнемирености детета.
  • Трудите се да увек поштујете договорено време за узимање детета из вртића.
  • Пружите му додатну подршку и љубав током периода адаптације тако што ћете му посветити још више заједничког времена кроз забавне активности или једноставно одмор, разговор о проведеном дану у вртићу (али једино уколико дете жели да разговара о томе, не инсистирајте).
  • Иако највећи број деце релативно безболно превазиђе адаптацију приликом поласка у вртић, може да се деси да Ваше дете захтева другачији, индивидуални приступ и координисани рад и труд не само родитеља већ и васпитача, психолога, логопеда. Уколико адаптација Вашег детета иде ка категорији „тешка“, потражите помоћ стручњака које вртић ангажује.
Спавање у вртићу

Спавање у вртићу

Предуслови за успешно спавање За децу вртићког узраста предвиђено је време спавања – поподневног одмора у трајању од највише 90 минута. Припрема за спавање почиње већ завршавањем активности које су се обављале током преподнева, нпр. улази се из дворишта у собу,...

НТЦ метода учења – Како у вртићу примењујемо методу

НТЦ метода учења – Како у вртићу примењујемо методу

У нашем вртићу се свакодневно у мањим групама (15-25) деце, практикује НТЦ метода и то кроз три фазе: Прва фаза - Додатна стимулација развоја синапси Подразумева примену вежби осмишљених за побољшање моторике, графомоторике и акомодације ока. Друга фаза - Стимулација...

Pin It on Pinterest