Нови Београд, Гоце Делчева 44 063 1311 829 office@carolijavrtic.rs

Адаптација детета на вртић II део – Фактори и фазе

od strane | 9. 07. 17.

Како ће се дете прилагодити поласку у вртић, као и колико ће овај процес трајати, зависи од различитих фактора; неки се тичу саме дететове личности (нпр. колико је дете екстровертно, да ли је плашљиво и сл.), социјалне компоненте дететовог досадашњег живота (обим интеракције са другом децом, живот у ужој/широј породичној заједници и сл.) те његовог узраста, здравственог стања, породичне ситуације.

Адаптација се најчешће може поделити на три степена, сразмерно дужини трајања и нивоу негодовања детета.

Адаптација која се сматра лаком адаптацијом траје најчешће 10-15 дана и праћена је уобичајеним манифестацијама негодовања детета у виду плача приликом раздвајања од родитеља, вриске, отимања или ваљања по поду (карактеристично за узраст 1-3 године). Плач се током дана јавља „у налетима“ а престаје обично када се детету скрене пажња на нешто забавно, играчку, оброк и слично. Пожељно је да се деци најмлађег узраста понуде играчке које емитују светлосне или звучне ефекте, што се показује као најефикасније и најбрже средство за скретање пажње.

Адаптација средње тежине огледа се у продуженом трајању напред побројаних манифестација негодовања, што може трајати и до месец дана од поласка у вртић. Дете може одабрати да фрустрацију покаже кроз одбијање да се укључи у активности које се одвијају у вртићу. Оно тада одбија да учествује у игри, може одабрати да игнорише васпитача, односно одбије да комуницира са васпитачем, одбије да спава, евентуално одбије да једе, о чему је потребно посебно повести рачуна уколико потраје дуже време.

Адаптација која се може окарактерисати као тешка подразумева да се период прилагођавања, праћен бурним манифестацијама незадовољства, продужи на неколико месеци. Такве адаптације веома су ретке у пракси а искусан васпитач је у стању да препозна индикаторе који указују на могућност да период адаптације протекне тешко, јер најчешће постоји истовремено више удружених чинилаца који отежавају ток адаптације. То може бити здравствено стање детета (услед ког нпр. дете може изостајати у толиком трајању да се ефекти спроведене адаптације „пониште“), специфична породична ситуација, неодговарајући приступ родитеља везано за одвајање од детета и слично. Благовременим и темељним упознавањем са породицом и дететом, васпитач добија могућност да прилагоди и свој приступ како би се детету олакшало у највећој могућој мери.

Спавање у вртићу

Спавање у вртићу

Предуслови за успешно спавање За децу вртићког узраста предвиђено је време спавања – поподневног одмора у трајању од највише 90 минута. Припрема за спавање почиње већ завршавањем активности које су се обављале током преподнева, нпр. улази се из дворишта у собу,...

НТЦ метода учења – Како у вртићу примењујемо методу

НТЦ метода учења – Како у вртићу примењујемо методу

У нашем вртићу се свакодневно у мањим групама (15-25) деце, практикује НТЦ метода и то кроз три фазе: Прва фаза - Додатна стимулација развоја синапси Подразумева примену вежби осмишљених за побољшање моторике, графомоторике и акомодације ока. Друга фаза - Стимулација...

Pin It on Pinterest