Нови Београд, Гоце Делчева 44 063 1311 829 office@carolijavrtic.rs

Драги родитељи, с обзиром да већина деце почев од септембра по први пут полази у вртић, односно јасле, мислимо да је прави моменат да вас упознамо са процесом и фазама адаптације детета на вртић као и на који начин се адаптација спроводи у вртићу Чаролија.

Постови на ову тему који ће уследити у наредних неколико дана, само су уопштена слика и појашњење процеса адаптације, а родитеље позивамо да нам се непосредно обрате везано за сва питања, недоумице или консултације које се тичу прилагођавања само њиховог детета као индивидуе.

Адаптација детета на вртић
I део Прво одвајање

Полазак детета у вртић или јасле најчешће представља прво одвајање детета од родитеља и породице, односно особа које су га до тада чувале, и то на више сати током дана.

Нарочито отежавајући фактор у овом процесу је чињеница да дете из средине која је била у потпуности прилагођена његовим навикама и потребама у смислу неподељене пажње родитеља или особе која је дете чувала, временског оквира у ком се спава или једе те и самог избора хране која се сервира, прелази у потпуно другачије окружење – којем само дете мора да се прилагоди, уместо да се окружење прилагођава детету, како је оно најчешће навикло да буде.

Новонастала ситуација праћена је често дететовим страхом од одвајања и потребом да се релативно брзо прилагоди ритму на који није навикло, што је неретко извор фрустрација и за дете али и за родитеље.

Деца свакако имају потребу за интеракцијом са другом децом у виду играња, па и заједничког извршавања неких задатака, изазова, али то за њих не подразумева целодневни боравак у новом и непознатом простору, без родитеља и са много нових особа па макар то била и друга деца. Услед тога, деца на новонастале околности махом реагују кроз плач, одбијање да уђу у вртић, у прво време некад и одбијањем да учествују у активностима у вртићу. Да би период адаптације протекао што безболније, потребно је и да родитељи буду припремљени на могуће негативне реакције детета, али и да знају да је у питању развојна фаза дететовог одрастања и сазревања и да ће неминовно проћи. Наравно, потребно је да протекне одређено време да би се деца уверила да је вртић њихов други дом пун топлине и безбедно место на ком могу да бораве потпуно заштићени, док се родитељи не врате по њих. Као и да ће се родитељи баш увек вратити по њих!

Спавање у вртићу

Спавање у вртићу

Предуслови за успешно спавање За децу вртићког узраста предвиђено је време спавања – поподневног одмора у трајању од највише 90 минута. Припрема за спавање почиње већ завршавањем активности које су се обављале током преподнева, нпр. улази се из дворишта у собу,...

НТЦ метода учења – Како у вртићу примењујемо методу

НТЦ метода учења – Како у вртићу примењујемо методу

У нашем вртићу се свакодневно у мањим групама (15-25) деце, практикује НТЦ метода и то кроз три фазе: Прва фаза - Додатна стимулација развоја синапси Подразумева примену вежби осмишљених за побољшање моторике, графомоторике и акомодације ока. Друга фаза - Стимулација...

Pin It on Pinterest